CE-markering vereist dat een apparaat voldoet aan een reeks Europese normen op het gebied van elektrische veiligheid (laagspannings richtlijn), uitstraling van elektrische storing en gevoeligheid daarvoor (EMC richtlijn) en mechanische veiligheid (machine richtlijn).
In principe volstaat het om zelf een "eigen verklaring" op te stellen dat het apparaat aan die richtlijnen voldoet. Om nog meer zekerheid te krijgen kan een gespecialiseerd en geaccrediteerd bedrijf het apparaat officieel testen volgens die richtlijnen. Houd rekening met het volgende:
  • De testen zijn zeer kostbaar (ca. €8.000..€40.000).
  • De keuring betreft het hele apparaat, niet alleen een print in dat apparaat.
  • De grootte van het apparaat speelt een rol: een klein apparaatje is veel goedkoper te testen dan een enorme machine.
  • Als een apparaat niet door de keuring komt, kan het nodig zijn diverse herkeuringen uit te laten voeren.
De kosten van een full-compliance test liggen vaak ver boven de ontwikkelingskosten van de print en zijn voor kleine series buiten elke proportie. Als alternatief biedt Exatech een zogenaamde "EMC precompliance test": dit is een korte EMC en ESD test van de elektronica, louter om te bepalen of het apparaat voldoende ver onder de norm presteert. Een ruime marge geeft namelijk een goede kans dat de officiële test zonder problemen doorstaan wordt, en dat kan voldoende vertrouwen geven om de eigen verklaring op te stellen.
De precompliance test vergt ongeveer een halve dag, en wordt extern uitgevoerd.