Exatech electronics & software

Nieuwtjes:

Nieuwe betaalsystemen:

De software voor het uitvoeren van PIN betalingen door een automaat, via het zogenaamde VIC protocol, is onlangs gevalideerd en goedgekeurd door Worldline. Daardoor kunnen automaten worden uitgerust met een Yoneo terminal voor contactloos betalen, en met een Valina terminal voor PIN betalingen. De Valina is nog maar net uit, en is een volwaardige maar heel kleine PIN terminal, die in hetzelfde "EVA" formaat gat past als de Yoneo.

Ook op het gebied van contant geld zijn er nieuwe ontwikkelingen: Exatech beschikte al over software voor het aansturen van een MDB muntwisselaar zoals de Currenza C2, maar onlangs is daar een eSSP interface bijgekomen voor de NV200 Smartpayout biljetwisselaar. Die wisselaar kan alle Euro biljetten accepteren en teruggeven: de payout module kan 80 biljetten opslaan, pas daarna gaat de inworp naar de cashbox.

Bloemenautomaat:

In samenwerking met B.A.T. machinebouw is een nieuwe versie van de bloemenautomaat ontwikkeld. Deze heeft een 10" vandaalbestendig touch-screen waarmee de klant door het betaalproces geleid wordt, en een QR-code lezer voor kortingsbonnen en om de instellingen te openen. Op de besturingsprint kunnen een muntwisselaar, biljetwisselaar en PIN terminal aangesloten worden.

De machine is verbonden met het internet, en de prijzen, aanbiedingen en kortingsacties zijn vanaf elke plek in te stellen via een webbrowser. Ook de voorraad is on-line te zien en de machine verstuurt emails als de voorraad te laag wordt. Elk deurtje is voorzien van een printje met CAN interface dat is ingegoten in een 3-D geprinte behuizing, waardoor de installatie veel eenvoudiger is geworden.

NFC techniek

Voor de draadloze identificatie van producten (RFID) op een afstand van enkele centimeters is een interface ontwikkeld die NFC tags kan lezen en schrijven. In eerste instantie was deze bedoeld voor de uiterst kleine tags van Texas Instruments: 4x4x0,7mm inclusief de antenne! Deze zijn echter relatief duur, en daarom is de software inmiddels ook geschikt voor spotgoedkope NFC stickers met een chip van NXP. In aantallen kosten die nog naar een paar cent per stuk. Nadeel is wel dat ze een veel groter oppervlakte vergen dan de TI chip. Daar staat tegenover dat ze veel meer opslagruimte bieden, tot 1kByte vergeleken met 32 bytes voor de TI.

Door een slimmigheid in het protocol is het mogelijk meerdere tags tegelijk onder de antenne te houden en één voor één te herkennen met een tempo van 50 tags per seconde. Vervolgens kunnen ze gelezen en geschreven worden, maar dat vergt meer tijd.

Pick & place machine:

Kleine series worden groot: een berg productiewerk was een goede aanleiding om de productiecapaciteit flink op te schroeven met de aanschaf van een volautomatische pick&place machine. Deze pakt componentjes op uit een rol of strip, controleert ze met 2 camera's en plaatst ze vervolgens nauwkeurig op de print.

Deze M10V van Mechatronika is bijzonder flexibel te programmeren: de posities van de componenten komen uit ons CAD systeem, en er kunnen 28 rollen met componenten in, 8 IC buizen en een tray voor processoren. De camera in de kop maakt het zelfs mogelijk om losgestorte componentjes uit een bakje te laten zoeken en plaatsen. Vanwege de kleine series die wij maken, hebben we veel componenten op strips van 25 stuks op voorraad. Speciaal hiervoor zijn houders gemaakt met de 3D printer, zodat ook die stripjes door de machine gebruikt kunnen worden. Het ontwerp van die striphouders kan gedownload worden van de links pagina.

3D printer:

Exatech beschikt nu over een eigen 3D printer voor zowel PLA als ABS. De Robox printer is uitzonderlijk gebruiksvriendelijk en slim: geen gedoe met plakband, stelschroefjes of temperatuurinstellingen: een speciaal printbed maakt dat de objecten vanzelf losspringen na afkoelen, de printer calibreert zichzelf door de hoogte van het printbed op diverse plekken te meten, en in de rollen filament zit een EEPROM met alle temperatuurinstellingen, het materiaal, de kleur en de resterende lengte.

Een andere ongebruikelijke feature is dat de printkop is uitgerust met twee verschillende extruder diameters: een fijne voor de buitenzijde, en een grove om snel op te vullen. De printer is meteen aan het werk gezet om 300 printsteuntjes te maken, en gaat hierna maskers printen voor een LED paneel om strooilicht tegen te gaan.

RAD Studio:

Voor het ontwikkelen van PC programma's gebruiken wij al jaren de ontwikkelomgeving van Delphi, waarin een fijne programmeertaal (Pascal) de basis is voor een goede IDE en naadloze integratie van Windows applicaties met allerlei databases. Probleem was echter dat de fabrikant een roerige tijd heeft doorgemaakt, en enkele zeer slechte versies heeft uitgegeven waar nauwelijks mee te werken viel. Daarom is bij ons lange tijd Delphi-5 in gebruik gebleven, die eigenlijk uit het jaar 2000 stamde maar tot en met Windows 8 goed mee kon. Met Windows 10 werden de beperkingen echter zo hinderlijk dat we nu toch naar de nieuwste versie zijn overgestapt: RAD Studio 10. Het is nog steeds Delphi, maar nu wel helemaal OK, en veel oude software is met wat kleine aanpassingen te upgraden.

Heel bijzonder is de integratie met mobiel: source code die is geschreven voor Windows kan door RAD Studio worden gebruikt om er native Android, Apple iOS en MAC OSX applicaties van te genereren. Zie ook de website van Embarcadero.

Bluetooth draadloze communicatie:

Instrumenten en automaten zijn eenvoudig te koppelen met een PC, tablet of smartphone door een Bluetooth module op de print te integreren, hier linksonder op de foto. Dat scheelt connectoren, gaten in de behuizing, kabels, en soms is er zelfs geen uitlezing of toetsenbord meer nodig: alle opdrachten komen uit een app op de smartphone, en daar worden ook de resultaten getoond.
Het meetinstrument van de foto is ingebouwd in een OKW sensorcase behuizing, heeft alleen nog een startknop. Na de meting activeert het de Bluetooth module en stuurt zijn gegevens over. De meter werkt op een standaard 9V batterijtje en kan tot wel 600 metingen uitvoeren.

Nu we het toch over draadloos hebben: GSM!

Een complete GSM module voor SMS, FTP en HTTP berichten kost maar weinig ruimte op een print. Ideaal voor dataloggers die dagelijks hun meetgegevens naar een centrale server sturen, of voor automaten om een storing of bijvulverzoek naar één of meer mobiele telefoons te sturen. En uiteraard kunnen via deze module ook opdrachten ontvangen worden.

Snellere ARM processor:

Nu de oude en vertrouwde ARM7 processoren van Atmel langzaamaan slechter leverbaar worden, is Exatech voor nieuwe ontwikkelingen overgestapt op de SAM4 serie. Deze processoren zijn 2x zo snel als de ARM7 en verbruiken nog minder stroom. Bovendien zijn ze veelzijdiger dan de SAM7 processoren, met UARTs die voor heel veel protocollen ingezet kunnen worden, een instrumentatie DAC, een audio DAC en een USB peripheral die ook als Host kan werken. Voor die USB host is inmiddels software ontwikkeld om data te lezen en te schrijven op een USB memory stick, en uiteraard diverse HMI drivers waarmee PC programma's kunnen communiceren zonder drivers te installeren.

Nieuwe ConSensus modules:

De reeks printen uit de VM Vending Machine reeks van ons huismerk "ConSensus" wordt steeds verder uitgebreid. Onlangs is de nieuwe GSM module geïntroduceerd, die via SMS en internet kan communiceren. SMS wordt vaak gebruikt voor het geven van alarmen en bijvul-verzoeken van automaten, terwijl de internet optie ideaal is voor het gedetailleerd opslaan van verkopen. Hiertoe heeft Exatech ook de website www.machinelog.nl ingericht, waarop de gegevens opgeslagen kunnen worden en gepresenteerd in een eigen "skin" van de klant.

Het controlboard rechts op de foto is voorzien van een 1,8” full-color TFT scherm, een micro-SD kaart, een MP3 speler voor geluidseffecten, of gesproken instructies, een USB interface, real-time clock en een ethernet interface. Samen met een of meer I/O printjes kan hiermee heel snel en tegen geringe kosten een complete automaat gerealiseerd worden, met SMS en IoT: Internet-of-Things.

Nieuwe freesmachine:

Voor het bewerken van kleine series behuizingen heeft Exatech weer de beschikking over een eigen freesmachine, die samen met een nieuwe kolomboor en bankschroef in de werkplaats staan.
De freesmachine heeft een traploos variabel toerental, een uitgebreide set opspan-gereedschappen en een spantanghouder voor de frezen van 2mm tot 16mm.
Voor de kolomboor is een set trapboren aangeschaft voor het nauwkeurig boren van grote gaten voor schakelaars, wartels, ronde connectoren en LEDs.

Sticker als frontpaneel:

Een heel goedkope manier om de behuizing van elektronica een eigen gezicht te geven is het laten bedrukken van PVC stickers. Deze worden precies op maat geleverd, in full-color en voorzien van een matte laminaat waardoor ze weerbestendig en behoorlijk krasvast zijn.
Op de sticker van het Rolec kastje hiernaast zijn meteen alle centreerpunten van de gaten gemarkeerd, zodat boren en frezen heel eenvoudig is. Deze StarCase kastjes zijn erg fraai, met alle schroeven netjes weggewerkt achter klepjes en met een IP66 afdichting. De "MOU mini-tester" is 12*9cm, en 5cm hoog, met EAO schakelaars die bijna helemaal verzonken in het front liggen.
De stickers komen van Dr.Sticker en kosten in deze maat ca. € 1,50 per stuk, bij een minimum afname van 25 tegelijk.

Vliegende camera:

Een camera vliegt over het voetbalveld en maakt fantastische beelden vanuit de lucht, uit posities waar normaal de TV nooit bij kan. Vier lieren trekken exact synchroon aan de lijnen waar de camera aan hangt zodat de camera in elke 3-D richting over het veld kan vliegen.
Een PC met joystick coordineert alle bewegingen en toont op het scherm waar de camera precies hangt, en bewaakt een groot aantal parameters die de veiligheid van het systeem garanderen.
De lieren en de besturing werden door Exatech ontwikkeld in opdracht van het Nederlandse CableShots.

Een variant op de vliegende camera is het point-to-point systeem, waarbij de camera over een kabelbaan raast met snelheden tot 70km/uur. Hierbij wordt slechts 1 lier gebruikt met een speciale trommel.

april 2011: nieuwsbrief 9

met o.a.

  • Componenten schaarste
  • Datalogging met GPRS
  • LTC batterijen
  • Eigen internet server
  • ConSensus DIN rail modules
pagina 1 pagina 2

Aanraakscherm als HMI:

Full-color touchpanels zijn betaalbaar geworden. De grote vraag naar aanraakschermen voor smart-phones heeft als bij-effect dat LCD-fabrikanten zich massaal op deze markt gestort hebben. Gevolg: middelgrote schermen worden nu in zulke grote aantallen gemaakt dat ze ook voor OEM toepassingen betaalbaar zijn geworden.

Op de foto een 5,7" kleurenscherm van 320*240 pixels van Ampire, te koop voor circa 75,= bij 25 up. Achter dit scherm zit een door Exatech ontwikkelde print die de video-signalen maakt en het touch-panel uitleest. Deze print kan aangestuurd worden via RS-485 en USB.

Pictogrammen, opvallende kleuren, grafieken, plaatjes: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

SMD soldeerpasta:

Exatech is vrijwel helemaal overgeschakeld op SMD produktie, en heeft hiervoor een nieuwe soldeeroven aangeschaft, en een zeefdrukker voor het aanbrengen van de soldeerpasta. Bovendien is er voor de inspectie van de al maar kleiner wordende soldeervlakken een USB microscoop ter beschikking. Die combinatie levert mooie plaatjes op, zoals deze uitvergroting van een print direct nadat de soldeerpasta is aangebracht. Op de eerste foto is goed te zien dat de soldeerpasta eigenlijk geen pasta is, maar een mengsel van microscopisch kleine balletjes metaal in een gel.

De laser-gesneden stencils voor de zeefdrukker maken nauwkeurige dosering van de hoeveelheid soldeer mogelijk, met als resultaat keurig gesoldeerde componenten.